معرفی طرح هوای مادری
هوای مادری چیست؟
با توجه به سبکزندگی امروزه، مادری و همسری با چالشهای متعددی روبهرو است؛ بهدلیل دوری مادران جوان از کمکهای نزدیکان خود و همچنین ناآشنایی با مقولههای تربیتی، فرزندپروری، برای آنان به امری سخت و پردردسر تبدیل شدهاست. عدم آشنایی همسایهها و هممحلهایها از یکدیگر نیز، این سختی را دو چندان کرده است. از این رو، ایجاد مراکزی تخصصی، که به رشد توأمان مادر و کودک اهمیت میدهند و بدین ترتیب در جهت رشد خانوادهها گام برمی دارند، نیاز است.
در این طرح مردمی، مکانی ثابت، محلی و کم هزینه مانند مسجد، حسینیه، دارالقرآن و… انتخاب شده و برای حضور مادر و کودک مناسب سازی میشود.
مادران آن محله، گرد هم جمع میشوند، به فعالیتهای گروهی میپردازند و از برنامههای تخصصی آموزشی و دورههای مهارت افزایی استفاده میکنند. کودکان نیز، در محیطی نزدیک مادران، تحت نظر مربی آموزش دیده و در امنیت روانی که بهخاطر احساس حضور مادر دارند، در تعامل با سایر کودکان به بازی و فعالیتهای هدفمند مشغول هستند.
طرح هوای مادری به منظور حمایت از مراکز مادر و کودک مردمی ایجاد شده است تا روند تاسیس و گسترش این مراکز ، از طریق پشتیبانی های محتوایی ، تسهیلگری در فرایندهای اجرایی و هماهنگی های بین سازمانی با شتاب بیشتری طی شود.
هر مرکز مادر و کودک برای بهره مندی از حمایت و پشتیبانی های طرح هوای مادری، هر مرکز مادر و کودک ، پس از طی مراحل زیر، میتواند از پشتیبانی های طرح بهره مند شود:
- تامین مکان ثابت و مناسب (جهت اجرای همزمان برنامه های مادران و کودکان)
- ارائه ی برنامه های هدفمند و متنوع با رویکرد تعاملی برای مادران و کودکان
- شرکت مدیر و مربیان مرکز در دوره های آموزشی و ضمن خدمت طرح هوای مادری
ما در هوای مادری بهدنبال تحقق چه اهدافی هستیم؟
- تکریم نقش مادری
مادری، گوهری ارزشمند است که نیاز به حفظ و نگهداری دارد.
در آموزههای دینی ما توجه ویژهای به جایگاه مادر شدهاست و توصیههای بسیاری در زمینه تکریم مادران وجود دارد.
از دوران بارداری، مسئولیتهای مهم و متعدد مادر شروع میشوند و با تولد نوزاد و رشد کودک رفته رفته افزایش پیدا میکنند بهطوری که اگر از مادر حمایت نشود و رها شود، زیر بار این مسئولیتها، کمر خم میکند، افسرده و ضعیف شده و شادابی و سرزندگی خود را از دست میدهد.
در این طرح برانیم که با ایجاد فضایی همدلانه برای مادران، مادری کردن را تسهیل کنیم؛ فضایی که در آن مادران با یکدیگر به گفتگو و تعامل بپردازند و با ایجاد فرصتی، به انجام فعالیتهای مورد علاقه خود بپردازند و در زمینههای علمی، فرهنگی و اجتماعی خود را رشد و ارتقا بخشند.
حمایت از مادران برای ایفای نقشها و هویتهای مختلف همسری، مادری، خانوادگی و اجتماعی، روحیه توانمندی و اعتماد به نفس را به آنها باز میگرداند.
- تسهیلگری در امر فرزندپروری
مادری کردن، نیاز به حال خوب دارد. مادر در این مراکز، با وجود فضایی برای فعالیت در زمینه علایق خود، حال خوبی پیدا میکند. همچنین کودک نیز با تعامل و بازی با همسالان خود، علاوه بر تحرک جسمی، به یادگیری میپردازد و بستر مناسبی برای بروز هیجانات خود دارد.
همچنین آموزشهایی که مادر در این بستر در کلاسهای آموزشی در زمینههای تربیتی، سبکزندگی، مهارتهای فردی از قبیل مدیریت زمان، خودکنترلی و… فرامیگیرد، همگی او را در جهت فرزندپروری بهتر یاری میرسانند.
حضور مادر در جمع مادران دیگر فرصت استفاده از تجربیات آنها را به او می دهد. آشنایی با چالشهای مادری و راهکارهای مواجه شدن با آنها، به او کمک میکند تا راحتتر و با آرامش بیشتری از فراز و نشیبهای جاده مادری عبور کند.
- تقویت هم افزایی محلی
مادران، پیشران تحولات اجتماعی هستند؛
ما در هوای مادری میخواهیم بستری ایجاد کنیم که از حضور مادران در جهت فعالسازی ظرفیتهای محله استفاده شود؛ در کنار هم قرار گرفتن تعدادی مادر و گسترده شدن ارتباط آنان با یکدیگر و در پی آن، آشنایی خانوادهها با یکدیگر، جمعی از مادران را می سازد که می توانند به فعالیتهای جمعی از قبیل تشکیل هیئتهای خانوادگی، برگزاری مراسمهای ملی و مذهبی در محله، شناسایی خانوادههای نیازمند و فعالیت های خیریه ای، رفع آسیبهای اجتماعی محله و… بپردازند و در نتیجه این اقدامات، فرهنگ محله تقویت شده و برکت حضور مادر به محله نیز برسد.
- دسترسی عادلانه و ارزان خانوادهها به امکانات رشد دهنده
استفاده از امکانات هر محله، بستری فراگیر و ارزان را برای بهره مندی تمام قشرهای جامعه فراهم میکند. گسترش مراکز مردمی در مساجد، حسینیهها، دارالقرآنها و…. علاوه بر کاهش هزینههای تحمیل شده بر خانوادهها، دسترسی خوبی برای استفاده مادران و کودکان محله را نیز داراست. بهره مندی از ظرفیتهای مردمی نیز به کاهش هزینهها کمک میکند. همچنین طرح هوای مادری می تواند برای استفاده بهتر از فضاهای شهری، با شهرداری ها، ارگان ها و سازمان های مربوطه رایزنی کند.
- ایجاد شبکه مواسات و تخصصی مادری
زیاد بودن فاصله خانه نزدیکان از یکدیگر در کلان شهرها، مهاجرتهای تحصیلی و شغلی به شهرهای دیگر و غریب بودن خانوادهها در آن شهر، ضرورت ایجاد یک شبکه مواسات محلی را بیشتر آشکار میکند.
با ایجاد این شبکه، مادران محله یکدیگر را میشناسند، درد دیگری را درد خود میدانند و در یک جمع مؤمنانه از یکدیگر پشتیبانی میکنند. هم محلههایی که در دوران بیماری، بارداری، زایمان و… هوای هم را دارند. با نگهداری از کودکان یکدیگر در شرایط خاص، مانند یک خواهر در کمک رسانی به یکدیگر تلاش میکنند و همچنین دانش و مهارتهای خود را به یکدیگر انتقال میدهند و این چنین، نمونهای از جامعه مهدوی را به نمایش میگذارند.
با گسترش طرح، فضا برای اینکه مادران دارای تخصصهای گوناگون در رشتههای تحصیلی، شغلی و مهارتی از قبیل پزشکی، فنی و مهندسی، خیاطی، هنری و… با یکدیگر آشنا شوند، فراهم میشود. این مادران میتوانند در فرصتی که ایجاد شده به ارتقای تخصص خود با ایجاد یک شبکه تخصصی بپردازند.